Autor Wątek: wahadłówki  (Przeczytany 199 razy)

Przemek238

• Miejscowy lin
  • **
wahadłówki
« dnia: 22 Luty 2012, 17:35:53 »
Witam kolegów wędkarzy. Widzę że został odświerzony temat wahadłówek. Ja  jakoś na wahadłówki nie miałem specjalnie wyników oprócz paru małych exosów i jednego większego okonia. Może podpowiedźcie jak prowadzić wahadłówkę żeby drapieżnik się nią zainteresował

okonhel

• Szczupak rybożerca
  • Jacek
Odp: wahadłówki
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2012, 18:35:22 »
Przede wszystkim nie za szybko. Wahadłówka ma się kolebać a nie kręcić jak obrotówka. Obrót ma wykonywać co jakiś czas ....
Wędkarstwo to hobby a nie wojna z rybami…

Ania

• Zasiedziały boleń
  • Pierwsza Kobieta na forum :)
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2012, 19:02:16 »
Szczerze ciężko dokładnie wytłumaczyć jak ma się prowadzić błystkę bo są różne sytuacje zależnie od pór roku itp.Prosto mówiąc rzucamy i zwijamy tylko tu w trakcie możemy wykonywać bardzo różne czynności opuszczać błystkę do dna muskając dno aż zbije się kłębek osadu (w przypadku dna porośniętego zielem wiadomo nie uzyskamy efektu  ;) )warto jest pozwolić błystce cofnąć się do tyłu po czym z powrotem zacząć prowadzić ją technik jest bardzo dużo .Można energicznie podrywać co jakiś czas za pomocą samej  szczytówki.Każdy przeważnie ma swoje wyrobione sposoby  ;)
W czasie łowienia ryb należy zachować najwyższą ostrożność -zwłaszcza gdy jest się rybą.

piskorz

• Moderator Globalny
  • Weteran sum!
  • Heniek
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2012, 19:12:00 »
Ja bardzo lubię (zresztą szczupaki czasem też)  wahadłówki z jednej strony srebrne a z drugiej czerwona lub pomalowana w kolorze zbliżonym do np okonia. Przy prowadzeniu imituje bardzo dobrze błyśnięcie ryby. Blachy kształtem przypominające gnoma prowadzę podobnie do jerkowania . W niektóre blachy trzeba trochę życia wprowadzić i wtedy stają się naprawdę skuteczne.

mały07

• Miejscowy lin
  • **
  • Gdzie patyki tam wyniki:)
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marzec 2012, 21:34:44 »
Oglądnij sobie film wmh "Mazurskie Szczupaki" tam jest wytłumaczone jak prowadzić wahadłówkę :D 

okonhel

• Szczupak rybożerca
  • Jacek
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2012, 08:36:09 »
Najlepiej jak najwolniej, jak tylko pozwala na to głębokość łowiska i roślinność. Jeśli jest płytko to proponują wahadłówki firmy ULAR - są z cienkiej blachy.
Wędkarstwo to hobby a nie wojna z rybami…

kamilWMH

• Moderator Globalny
  • Zasiedziały boleń
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marzec 2012, 09:50:18 »
Przede wszystkim nie za szybko. Wahadłówka ma się kolebać a nie kręcić jak obrotówka. Obrót ma wykonywać co jakiś czas ....

W pełni się zgadzam z Jackiem. Wahadełko powinno się wolno kolebać na boki, a nie mieszać wodę jak mikser ;) Osobiście lubię łowić na wahadła, które pracują również podczas opadu na napiętej plecionce. Szczupaki to uwielbiają ;)

redaktor WMH

mały07

• Miejscowy lin
  • **
  • Gdzie patyki tam wyniki:)
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marzec 2012, 19:07:15 »
Ja nie całe 2 tygodnie temu złapałem szczupaka na wahadłówkę :D ale branie było takie że jak opuszczasz wahadłówkę to ona wtedy migocze ;) :) i ja tak robiłem za pierwszym rzutem ;D ;) od razu jak ją opuszczałem to tylko strzał był ;D miał 30 cm :)szczupak :D

piskorz

• Moderator Globalny
  • Weteran sum!
  • Heniek
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marzec 2012, 19:20:56 »
Ten szczupak był tak MAŁY jak ty ;)