Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Dopisz się do listy!

Dołącz

Reklamy

Licznik odsłon


Słodzenie zanęty na leszcze

2017-05-31
Marcin Kostera

Leszcze uwielbiają słodki smak. Jak zatem dosłodzić zanętę? Można to zrobić melasą albo słodzikiem.

Jeśli zanęta nie jest bardzo słodka, to warto ją odpowiednio podrasować. Najlepiej nadaje się do tego melasa naturalna, lub o wyczuwalnym zapachu karmelu. Są jeszcze oczywiście inaczej aromatyzowane, ale te są aż nadto dobre. Naturalna nie zaburza zapachu zanęty, który można uzyskać, stosując dowolne aromaty, a druga pachnie karmelem, co leszcze bardzo lubią.  
Jak wykotrzystać melasę? Należy zatem wlać trochę syropu do naczynia i zmieszać z wodą. Powstanie słodka brązowa zawiesina o brązowej barwie, mająca właściwości klejące. Nawilżamy nią zanętę, tak, jak wodą, jednak zwwracając uwagę na spoistość mieszanki. Potem zanętę przecieramy przez sito i dodajemy składniki przynętowe.
Można także wykorzystać słodzik. Nie są one sycące, co jest dużym plusem. Jednak należy je dawkować bardzo dokładnie według wskazań producenta, bo dodawanie „na oko” najczęściej psuje zanętę. Słodzik mieszamy z suchą mieszanką, po czym całość dowilżamy wodą i postępujemy z nią tak, jak z każdą inną zanętą.

Fot. autor

 

Komentarze

nowsze
starsze
nowsze
starsze

Twój komentarz został dodany i oczekuje na moderację.

Prosimy o cierpliwość.

Dodaj komentarz

(nie jest podawany do publicznej wiadomości)

---- reklama ----
przynęty na klenie
http://www.AUTOdoc.PL Istnieje możliwość zakupu części zamiennych w niewiarygodnie niskich cenach tutaj