Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Dopisz się do listy!

Dołącz

Reklamy

Licznik odsłon


Przepis na kaszkę kukurydzianą

2017-04-19
Marcin Kostera

Klej w rzecznej zanęcie jest niezbędny. Jednym zaś zm wartych uwagi komponentów klejących jest kaszka kukurydziana. Przepis na jej przygotowanie podaje dziś Marcin Kostera.

Kaszkę najlepiej i najtaniej kupować na targu na wagę. Warto też nabyć słodzik i olejek zapachowy. Leszcze lubią zapach piernikowy, płocie, klenie i jazie - owocowe, najbezpieczniej jednak stosować wanilię. Na 3 kg zanęty potrzeba ok. 1 kg kaszki kukurydzianej (orientacyjnie, bo im bardziej klejąca ma być mieszanka, tym więcej kaszki). Do dużego garnka wlewamy wody do 2/3 objętości (ok 6 litrów) i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy słodzik i wlewamy olejek zapachowy. Wsypujemy 1 kg kaszki, cały czas mieszając (zaleca się proporcje np 1 szklanka kaszki na 2,5 szklanki wody). Zmniejszamy ogień i stale mieszamy, aż kaszka wchłonie całą wodę tworząc zbitą, kleistą masę. Studzimy ją wykładając ją na sito lub przerzucając do większego naczynia. Gdy ostygnie, przecieramy ją przez sito, likwidując grudki. Przetartą kaszkę mieszamy z suchą zanętą i ugniatamy, niczym ciasto. Następnie przecieramy przez sito o oczkach 4-milimetrowych. Po przetarciu mieszanka musi być plastyczna, pulchna i jednorodna. Teraz wystarczy dowilżyć zanętę wodą do odpowiedniej konsystencji i dać jej odpocząć przez noc, aby wchłonęła resztę wody.  

 

 

Komentarze

nowsze
starsze
nowsze
starsze

Twój komentarz został dodany i oczekuje na moderację.

Prosimy o cierpliwość.

Dodaj komentarz

(nie jest podawany do publicznej wiadomości)

---- reklama ----
przynęty na klenie
http://www.AUTOdoc.PL Istnieje możliwość zakupu części zamiennych w niewiarygodnie niskich cenach tutaj