Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Dopisz się do listy!

Dołącz

Reklamy

Licznik odsłon


Pop-upy z korkiem

2017-02-16
Paweł Szewc

Zimą warto m.in. szykować receptury na kulki. Ciekawym dodatkiem do kulek pływających jest mielony korek, o czym opowiada Paweł Szewc.  

Kulki z korkiem mają zbliżony skład do zwykłych, tonących. Przygotowanie takich kulek domowym sposobem jest niezwykle proste. Wystarczy tylko do zwykłego miksu dodać mielonego korka i sprawa załatwiona. Ile go dodać? To już zależy od składu konkretnego miksu, a każdy jest inny i może zawierać składniki, które albo są lekkie (np. mączka z kryla i krewetek), albo cięższe (np. mąka kukurydziana czy GLM). Potrzebną ilość korka trzeba dobrać niestety metodą prób i błędów. 
Paweł Szewc, który zawodowo zajmuje się wykonywaniem kulek, najczęściej stosuje korek w formie granulek o średnicy 2–3 mm, których dodaje się znacznie mniej niż proszku korkowego. Dodatkową zaletą grubszego korka jest wysoka chłonność aromatów. Kulki takie pachną bardzo mocno, a w wodzie ich aromat jest wręcz wzmacniany. Wracając do składu kulek, w miksach z lekkich mączek korek może stanowić 20% zawartości. W tradycyjnych miksach 50/50 czy rybnych – nawet do 40–50%. Najlepszym sposobem jest eksperymentowanie: niewielkie ilości poszczególnych składników (dosłownie w gramach) + 1 jajo i różne dawki korka. Taką metodą dojdziemy, która proporcja korka w stosunku do miksu nam odpowiada i wtedy możemy zrobić już większą liczbę kulek pływających.

fot. P. Szewc

 

Komentarze

nowsze
starsze
nowsze
starsze

Twój komentarz został dodany i oczekuje na moderację.

Prosimy o cierpliwość.

Dodaj komentarz

(nie jest podawany do publicznej wiadomości)

---- reklama ----
przynęty na klenie
http://www.AUTOdoc.PL Istnieje możliwość zakupu części zamiennych w niewiarygodnie niskich cenach tutaj