Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Dopisz się do listy!

Dołącz

Reklamy

Licznik odsłon


Przygotowanie i stosowanie grochu

2012-05-15

Dziś przypomiamy sprawdzony sposób przygotowania grochu do celów wędkarskich. Sposób stary, ale nie przestarzały. Piszemy też skrótowo, jak stosować gotowe ziarna.

Groch jest niezywkle skuteczną przynętą i zanętą na chyba wszystkie wędkarskie ryby karpiowate, jakie występują w naszych wodach. Aby jednak można było na niego skutecznie łowić, trzeba go odpowiednio przygotować. Oto sprawdzony przepis (jeden z wielu, oczywiście). 
1 kg grochu (jasnożółtego, taki najlepiej nadaje się do celów wędkarskich) moczymy w zimnej wodzie około 8 godzin. Namoczone ziarna wkłada się do kawałka damskiej pończochy lub rajstopy i wkłada do garnka, zalewając letnią wodą tak, aby groch był przykryty. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy około 3-4 godzin (w zależności od odmiany grochu) na małym ogniu. Wyparowaną wodę uzupełniamy w miarę jej ubywania, ale zawsze goracą wodą, nigdy zimną. Ziarna gotowane w pończosze nie sklejają się, nie rozchodzą, nie przywierają do garnka i nie przypalają. 
Gotowy groch jest "maślany" tzn po naciśnięciu palcem nie rozpada się na połówki, lecz tylko spłaszcza w całości, zachowując odczuwalną spoistość. 
Grochem zakarmiamy oszczędnie (jest sycący), punktowo, np za pomocą procy. Przy dobrym żerowaniu zakłada się na haczyk nr 6-10 dwa ziarna, a przy słabym żerowaniu - jedno. Przekłuwamy je w taki sposób, aby grot haka wystawał na zewnątrz, co jest warunkiem skutecznego zacięcia.

fot. archiwum

 

 

Słowa kluczowe: | przynęta | zanęta | nęcenie | groch | wędkarstwo |

Komentarze

nowsze
starsze
nowsze
starsze

Twój komentarz został dodany i oczekuje na moderację.

Prosimy o cierpliwość.

Dodaj komentarz

(nie jest podawany do publicznej wiadomości)

---- reklama ----