Ostatnie komentarze

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Dopisz się do listy!

Dołącz

Reklamy

Licznik odsłon

2011-01-15
Olivier Portrat

Wyniki połowów na pellet w Ebro są wręcz sensacyjne. Prawdopodobnie nigdzie na świecie nie ma możliwości złowienia tak ogromnych sumów w tak prosty sposób!

 Uważam, że to, co tak doskonale funkcjonuje w Hiszpanii, możliwe jest również na innych sumowych łowiskach, jednak przedtem trzeba wykonać pewne „zadania domowe”… 
...Miejsce było wcześniej zanęcane przez 3 dni pelletem o średnicy 3–4 cm, który jest stosowany w skandynawskich gospodarstwach rybnych jako karma dla halibutów. Ustawiamy solidne wędziska gruntowe, łowimy we trójkę, w sumie na sześć wędek. To znaczy teoretycznie na sześć wędek, bo w praktyce prawie nigdy nie udaje nam się ich wszystkich jednocześnie ustawić. Czynności związane z przygotowaniem i wyłożeniem zestawu są ciągle przerywane przez brania i hole sumów! W ciągu dwóch popołudniowych zasiadek łowimy w sumie 14 egzemplarzy średniej długości 215 cm! Do tego dochodzą jeszcze 4 sztuki, które straciliśmy wskutek zerwania plecionki lub odgięcia haka. Gdyby pomiędzy tymi rybami nie znalazły się dwa „wyjątki” długości poniżej 2 m, to moglibyśmy się poszczycić wyłącznie kolosami długości od 220 do 237 cm! Niewiarygodne!
Zaskakujący jest fakt, że te bardzo ciężkie sumy nie imponują długością, mają raczej krępą budowę ciała, a ktoś złośliwy mógłby je nawet nazwać „tłuściochami”. Wydaje się oczywiste, że ma to związek z pelletem, którym się odżywiają.
Należy przy tym zauważyć, że pierwsze wędkarskie sukcesy podczas połowów na pellet odnotowali łowcy karpi, a nie sumów. To oni zaczęli stosować pellet. Niespełna rok pellet stanowił selektywną przynętę na karpie, ale wkrótce coraz częściej na haku lądowały sumy. Z czasem było ich coraz więcej, tak że w końcu stały się utrapieniem dla karpiarzy! Sumy potrzebowały roku, aby zaakceptować nowy rodzaj pożywienia i zacząć z niego korzystać. To niesamowicie długa faza adaptacji!

Komentarze

nowsze
starsze
nowsze
starsze

Twój komentarz został dodany i oczekuje na moderację.

Prosimy o cierpliwość.

Dodaj komentarz

(nie jest podawany do publicznej wiadomości)

---- reklama ----